WhatsApp groep
Een korte samenvatting van het doel van de WhatsApp groep.
1. Signaleer
Wees alert op verdachte situaties en personen die afwijkend gedrag vertonen. Zie je een verdachte situatie, probeer dan zoveel mogelijk gegevens vast te leggen. Denk aan het uiterlijk van personen, kenteken voertuig, merk en kleur auto, etc.
2. Alarmeer
Waarschuw de politie indien noodzakelijk. Bel 112 bij een dreigende situatie. Bel bij minder urgente zaken het landelijke servicenummer van de politie: 0900 – 8844.
3. App
Deel je waarneming in de WhatsApp groep. Heb je al 112-gebeld. Geef dat dan direct aan, om te voorkomen dat meerdere mensen het noodnummer bellen.
4. Reageer
Afhankelijk van de situatie kan je reageren. Zie je een verdacht persoon in de buurt, laat dan zien dat hij is opgemerkt. Hierdoor kan je zijn/haar plannen verstoren. Let op: doe dit alleen als je geen risico’s loopt. Maak eventueel een praatje om zijn/haar intenties in te schatten. Ga nooit voor eigen rechter spelen en benader personen niet agressief.
Aansluiten bij onze WhatsApp groep?
Voor wie?
Onze WhatsApp groep staat open voor iedere bewoner van de wijk ‘t Kliekske van 18 jaar en ouder.
Hoe aanmelden?
U zich aan kunt melden bij de Buurtpreventie WhatsApp groep via 06-46255767
Na de aanmelding worden de spelregels door de beheerder van WhatsApp groep naar u toegestuurd.
Spelregels WhatsApp groep
1) Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar en zijn woonachtig binnen buurtpreventiewijk 't Kliekske;
2) WhatsApp is een burgerinitiatief, de politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt;
3) Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon;
4) Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
5) Let op het taalgebruik: niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
6) Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
7) Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb